SILA PASTIKAN SEGALA TATACARA BERIKUT DI AMBIL PERHATIAN SEMASA MENGISI BORANG:

1) ISI BORANG DENGAN PEN HITAM DAN MENGGUNAKAN HURUF BESAR SAHAja

2) PENGGUNAAN LIQUID PAPER DI LARANG. BORANG TIDAK AKAN DI PROSES. JIKA ADA KESALAHAN, BUAT GARIS POTONG DAN ‘INITIAL’.

3) SILA KOSONGKAN RUANGAN TARIKH PADA SETIAP BORANG BANK KFH.

4) SILA PASTIKAN TANDATANGAN PEMOHON MESTILAH SAMA. JIKA ADA TANDATANGAN BERBEZA, BORANG PERMOHONAN TIDAK AKAN DI PROSES  DAN DIKEMBALIKAN (ISI SEMULA FORM)

5)  SILA PASTIKAN TANDATANGAN MAJIKAN MESTILAH SAMA. JIKA TANDATANGAN BERBEZA, BORANG PERMOHONAN TIDAK AKAN DI PROSES.

6)  SILA PASTIKAN HANYA PEGAWAI KE ATAS SAJA LAYAK MEMBUAT PENGESAHAN JAWATAN, PENGESAHAN BORANG PGP DAN PENGESAHAN DOKUMEN SOKONGAN.

7)   SEKIRANYA PEMBANTU TADBIR (GRED N22) KE BAWAH YANG BUAT PENGESAHAN, IA PERLU DISERTAKAN DENGAN SURAT KUASA/SOKONGAN OLEH PENGARAH ATAU JABATAN.

 

CATATAN:

Untuk pengesahan majikan, sila rujuk bahagian gaji majikan masing-masing untuk mendapatkan maklumat yang tepat. Pegawai ke atas sahaja yang layak membuat pengesahan untuk borang PGP, Borang Perjawatan, P/slip dan no. Kad pengenalan. Pembantu Tadbir di benarkan jika ada surat kuasa dari majikan.

Bagi pemohon yang mempunyai potongan pinjaman perumahan atas slip gaji layak membuat loan sehingga 75% dan bagi kakitangan berstatus KONTREK boleh mohon dengan syarat telah berkhidmat sekurang-kurangnya 5 tahun atau lebeh(UNTUK K.TGAN KERJAAN/B.BERKANUN SAHAJA!!)

Coshare bukan koperasi

Setiap koperasi berdaftar adalah tertakluk dibawah Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM). Coshare bukan koperasi, jadi ianya tidak tertakluk kepada peraturan-peraturan SKM. Coshare di bawah Kementerian Kewangan manakala Suruhanjaya Koperasi Malaysia adalah agensi dibawah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

Potongan Gaji

Potongan gaji pemohon pinjaman adalah melalui potongan biro perkhidmatan angkasa manakala untuk pinjaman melalui pakej coshare majikan boleh membuat potongan terus menggunakan kod potongan coshare.

Keahlian

Koperasi hanya memberi pinjaman kepada ahli-ahli. Oleh itu, peminjam perlu menjadi ahli kepada koperasi dulu sebelum layak meminjam. Coshare tidak mempunyai keahlian. Selagi peminjam merupakan kakitangan kerajaan dan badan berkanun daripada senarai majikan yang layak, maka peminjam dapat memohon pinjaman Coshare.

Yuran Keahlian

Peminjam koperasi perlu membayar yuran keahlian dan caruman setiap bulan manakala peminjam Coshare tidak perlu kerana tiada konsep keahlian.

Payout

Payout Coshare 100% manakala pinjaman menerusi koperasi pula adalah antara 90% – 97% bergantung kepada koperasi.

 

 

 

Advertisements